PAALIMUOVI

Aiemmin vain auton ikkunasta havainnoimani pellolla töröttävä valkoinen (yleensä) muovipallero on tullut tutuksi maatalouden perustutkintoa opiskelleelle. Opiskeluni oli pääosin työssäoppimista ja eläintenhoitajan (tuotantopuolen) opissa on tullut revityksi auki paali jos toinenkin. Ranteet on huutaneet hoosiannaa, joka tietysti näin joulun alla ei ole vika vaan pikantti lisä. Omatkin lampaat syövät muoviin paalattua kamaa, joten paalimuovi tunkee nyt oikein syliini.

Maalla asuja ei voi välttyä paalimuovin havainnoinnilta. Ahdistaa paalimuovikasat, joita on jokaisen maatalon pihassa. Ja varsinkin ahdistaa paalimuovikasat, jotka on levällään pitkin tonttia. Työssäoppimispaikoissa tulin tunnetuksi paalimuovihaukkana. Keräsin riekaleita raivon vimmalla. Enkä vähiten siksi, että hirvitti ajatus muovisilpusta jonkun eläinlapsen hengitystiehyeissä. Nykyään onneksi, nimenomaan paalimuoville, on olemassa keräys. Muovit tullaan hakemaan maatilalta, niitä ei tarvitse itse edes kuljettaa. Mutta kasata ne pitää, eikä seassa saa olla muuta roskaa. Ja edellisen kirjoitettuani, menin varmistamaan, että näin on, niin saan lukea, että keräävä firma on lopettanut toimintansa. Aijai. Nyt kaupataan maatiloille lämpöpaalainta (https://www.youtube.com/watch?v=E2XNJDitmdw&feature=youtu.be). Minä heti ostaisin, mutta meidän muovimäärillä taitaisi jäädä palikat vielä kovin pieniksi. Huolestuin siis uudelleen, jotta noinko tilat prässiin sijoittavat tahi muovejaan keräykseen toimittavat, eivätkä hautaa niitä maastoon. Tätäkin tapahtuu.

Muovi luonnossa kaikkinensa ahdistaa. Se on paitsi hengenvaarallista, joutuessaan elukoiden elimistöön (ja sitäpaitsi vaikkapa kalojen mukana takaisin omaamme), myös maatumaton, tai parhaimmillaan erittäin hitaasti maatuva, maiseman rumentaja. Muovipussit pitäisi mielestäni kertakaikkiaan kieltää. Kyllä ihminen oppii kangaskassia kauppareissuillaan mukana kantamaan. On maita, joissa muovipussit on lailla kielletty.

Niin kauan kun on muovipusseja ja paalimuoveja, niin meidän tontilla ne pyritään jalostamaan kauniiseen muotoon, ei poisheitettäviksi käyttöesineiksi. Hamuan muovipusseja pois kierrosta ja sulatan ne yhdessä paalimuovien kanssa (ainakin omaa) silmää miellyttäviksi tarve- ja koriste-esineiksi.

Tässäpä tuotoksiani (kuvia tulee lisää):

Teen tuotteita myös tilauksesta!