MINÄ

Tarja Jakunaho. Viisikymppinen nainen,  ihminen.

Kirjoitan, kuvaan, organisoin, remontoin ja hoidan eläimiä.

Pohjoisen merenrannan kasvattina olen tottunut naamaan porautuvaan viimaan ja suoriin sanoihin. Et helposti siis minua hätkäytä. Käytöstapoja osaan silti odottaa.

Työtaustani on elokuvamaailmassa. 20 vuotta oikean hetken rakentamiseen tähtäävää työtä. Organisointia ja ajastamista. Laskemista, lukemista ja leikkimistä. Leikkaamista ja liimaamista. Palapelin kokoamista. Sanojen saattamista kuviksi.

Ja toisinpäin. Olen kirjoittanut ja ohjannut kuunnelmaa. Rakentanut mielikuvia äänen varaan. Antanut kokijalle vapauden nähdä päänsä sisään, muodostaa kuvan itse. Äänellä kertominen on yksi intohimoistani. Palkittukin on, jotain on siis mennyt oikein. Tässä jotain internetin maailmasta löytämääni:

https://www.koulutusrahastokoura.fi/palkinnot/palkitut/2006/

https://www.hs.fi/radiotelevisio/art-2000004433016.html

Joitain ohjaamiani kuunnelmia on kuunneltavissa Yle areenassa:

https://areena.yle.fi/1-1257314

https://areena.yle.fi/1-4133813

Toivon mukaan kuunnelmatyö jatkuu pienen tauon jälkeen.

ELÄIMET SITTEN?

Tänään 30.11.2017 valmistun uuteen ammattiin. Olen läpäissyt kaksivuotisen maatalouden perustutkinnon ja siellä eläintenhoitajan osaamisalan. En eläintä tietenkään mitenkään osaa, kuin pintaraapaisun verran, mutta kiehtoo se. Ja kiehtoo se kaikki, mitä voin eläimen hyväksi tehdä. Aiempi kokemukseni eläimistä oli eläintarhavierailutasoa, mutta eläimet ovat vetäneet minua puoleensa. Miksi?

Eläin ei pelaa.

Teki siis hyvää, tiiviin ihmisyhteisöissä työskentelyn jälkeen, hypätä tuntemattomaan. Alueelle, jossa on avattava itsensä täysin. Oltava täysin rehellinen, rauhallinen ja vailla taka-ajatuksia. Eläin vaistoaa. Sille eivät esitykset mene läpi. Kaksivuotinen retki on ollut kiehtova, ei suomalaisen ammattikoulutuksen tilan ansiosta, vaan eläinten. Olen työskennellyt opiskellen kotieläintilalla, Heinolan Lintutarhassa, lammastilalla ja sirkkafarmilla. Olen vieraillut laitoksissa kera alpakoiden. Olen kasvattanut kotifarmia maltillisesti, mutta tasaiseen tahtiin. Onneksi on rajalliset puitteet.

Perusteilla oleva yhdistyksemme, joka vapaaehtoisvoimin auttaa eläintenhoitotilanteissa, varmistanee mahdollisuuden pysyä elukkain lähipiirissä. Yhdistyksestä lisää, kunhan PRH siunaa.

Muu elämänkokemukseni perustuu ikään ja monenlaiseen pätkätyöhön siivoamisesta palovartijan tehtäviin.

*

Minua voi pyytää töihin. Teen niitä kyllä ihan mielelläni.